Din seria edililor penali: Fostul primar din Ip, trimis în judecată şi pentru corupţie

Trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni în domeniul Fondului Funciar, fostul primar comunei Ip, Ioan Boer, s-a trezit adus în faţa instanţei într-un al doilea dosar, după ce procurorii s-au sesizat că acesta a comis infracţiuni de corupţie cât timp s-a aflat la conducerea administraţiei locale anterior amintite. Cazul este deja pe rol la Judecătoria Şimleu Silvaniei.
Fostul edil al comunei Ip, Ioan Boer, a fost trimis în judecată, în această lună, într-un al doilea dosar ajuns pe rolul Judecătoriei Şimleu Silvaniei. Mai exact, potrivit purtătorului de cuvânt al instanţei şimleuane, Maria Man, organele de cercetare penală s-au sesizat că Boer, în calitate de primar al comunei Ip, a încredinţat direct două contracte de prestări servicii, fără ca acest aspect să fie cuprins în bugetul local. „Organele de cercetare au fost sesizate în privinţa acestui fapt, s-a început urmărirea penală împotriva lui Ioan Boer, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Şimleu Silvaniei în 21 august anul curent”, ne-a declarat Maria Man.
Potrivit lui Bogdan Chiş, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, că respectivele contracte pe care Boer, în calitate de edil, le-a încredinţat direct au privit achiziţionarea şi montarea unor ghirlande luminoase, pentru sărbătorile de iarnă, infracţiune comisă în 2009. Procurorul Chiş a precizat că sesizarea organelor de cercetare penală s-a făcut anul acesta, de către administraţia locală din Ip.

Gaura care a înghiţit bugetul comunei

Actualul primar al comunei Ip, Markus Laszlo (UDMR), ne-a declarat că, în 2009, ghirlandele luminoase au fost cumpărate de la o firmă din Şimleu Silvaniei, în acest sens trebuind utilizată din bugetul local suma de 100.000 de lei, deşi Consiliul Local nu şi-a dat acordul în acest sens. Suma este enormă, dar cum în practică nu a fost achitată, administraţia locală s-a trezit că are de achitat 1 la sută penalităţi de plată, potrivit contractului semnat cu firma şimleuană. Ca urmare, în bugetul local s-a făcut o gaură uriaşă, de 400.000 de lei, pentru acoperirea căreia a trebuit folosită o bună parte din bugetul comunei pe anul în curs, dar şi sume economisite cu greu anul trecut. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât întreg bugetul comunei pe anul 2012 este de 334.500 de lei, adică mai mic decât paguba pricinuită de afacerea ilegală din 2009.
Întrebat fiind dacă administraţia locală mai are fonduri pentru derularea de investiţii şi proiecte în acest an, ca urmare a plăţii care a trebuit suportate pentru acoperirea pagubei sus amintite, primarul Markus ne-a declarat că „mai sunt ceva fonduri, pentru că Primăria mai primeşte peste an unele sume”.
În ceea ce îl priveşte pe Ioan Boer, cu toate că s-a încercat contactarea sa, pâna la ora închiderii ediţiei, fostul edil nu a putut fi găsit.

În faţa instanţei şi pentru abuz în serviciu

Ioan Boer, a fost trimis în judecată, la începutul anului în curs, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice, procurorii sălăjeni considerând că Boer a fost implicat într-o afacerea ilegală pornită de la Legea Fondului Funciar. Potrivit rechizitoriului întocmit în acest caz, împotriva lui Ioan Boer a început iniţial, în toamna anului trecut, cercetarea penală pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, după ce anumiţi cetăţeni l-au reclamat că ar fi săvârşit abuzuri în stabilirea unor amplasamente de punere în posesie pe Legea Fondului Funciar. Pe parcursul cercetărilor însă, procurorii au constatat că, în acelaşi caz privind punerea în posesie pe Legea Fondului Funciar, Boer a abuzat în serviciu şi împotriva intereselor publice, folosindu-se de funcţia de primarul de comună. În acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată şi învinuita Dombi Elena, pe care procurorii o învinuiesc că este implicată în afacerea ilegală pornită de la Legea Fondului Funciar.
Mai exact, este vorba de o reconstituire a dreptului de proprietate conform Legii Fondului Funciar pe păşunea care aparţine Composesoratului din Ip – o suprafaţă de peste 52 de hectare. Acolo au rămas, în urma exploataţiei miniere, nişte bălţi care în timp au ajuns să fie nişte lacuri artificiale, folosite pentru pescuit. “Fostul primar a vrut să îşi construiască aici o cabană, o casă de vacanţă, dar nu a vorbit cu Composesoratul, pentru a închiria o parcelă de teren sau a o cumpăra, ci a considerat că există un surplus de teren în zona respectivă. Mai mult, a hotărât ca o parte din acest surplus să îl amplaseze peste suprafaţă trecută în titlul de proprietate al Composesoratului”, a declarat procurorul de caz Crin Bologa, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Potrivit sursei citate, Boer a mers şi mai departe pentru a se vedea în posesia terenului mult dorit: a identificat în arhiva administraţiei locale persoane care au cerut constituirea dreptului de proprietate în 1991. “A găsit patru astfel de persoane: un pensionar din Satu Mare, două femei din Zăuan Băi şi încă o persoană din Zăuan. Aşadar, deşi nici măcar nu erau persoane din Ip, le-a anunţat că le constituie dreptul la proprietate exact pe suprafaţa cu lacuri, cu condiţia să îi vândă învinuitei Dombi Elena terenurile respective”, ne-a declarat procurorul.

I-a cumpărat cu acte şi bani

Potrivit procurorului, deşi trei din aceste persoane nu au dorit terenurile pe care le oferea Boer, acesta a reuşit să îi convingă să semneze actele în care cumpărătors era Dombi Elena, plusând cu anumite avantaje materiale (sume de bani, facilitarea obţinerii unor acte, n.r.). Procurorul a mai explicat că două dintre cele patru persoane ceruseră teren agricol şi nu în vecinătatea bălţilor, în 1991, iar o altă persoană nici măcar nu ceruse vreodată constituirea dreptului de proprietate, ci doar avea acelaşi nume cu adevărata persoană care solicitase acest lucru. De asemenea, în cazul pensionarului din Satu Mare, mama acestuia şi nu el ceruse în 1991 constituirea dreptului de proprietate la Ip, după ce locuise o perioadă acolo. În toate contractele semnate cu cele patru persoane, apare numele învinuitei Dombi Elena, la care Boer stă în chirie şi cu care – potrivit unor surse care doresc să îşi păstreze anonimatul – acesta se presupune că ar avea o relaţie extraconjugală.
Totodată, pe parcursul cercetărilor, procurorii au constatat că Ioan Boer a dat dispoziţii şoferului din Primărie să le transporte, cu un microbuz şcolar aflat în proprietatea Primăriei, pe cele patru persoane din Zăuan, Zăuan Băi şi Ip în oraşul Marghita, la un notar, cheltuiala fiind suportată din bugetul local.
Pe parcursul judecării cauzei în instanţă, Ioan Boer a fost suspendat din funcţia de primar, iar împotriva lui s-a luat, printre altele, măsura de a nu părăsi ţara până la soluţionarea procesului . De două ori, Boer a cerut revocarea măsurii cu pricina, dar de fiecare dată, Judecătoria Şimleu Silvaniei a respins solicitările sale.

Exclus din PSD

De cealaltă parte, fostul primar Ioan Boer ne-a declarat, la trimiterea sa în judecată în dosarul pentru infracţiunile de abuz în serviciu, că nu este vinovat de aceste acuzaţii, “din moment ce totul s-a făcut legal”. “Singura greşeală a fost la numele uneia din cele patru persoane, unde este o coincidenţă de nume, şi unde referentul a trecut datele greşit în document “, a spus Boer. Acesta a declarat că tot scandalul a pornit de la Composesorat şi de la faptul că, în 2005, nu au măsurate terenurile din zona lacurilor. În ceea ce priveşte presupusa relaţie extraconjugală pe care ar avea-o cu învinuita Dombi Elena, Boer a negat acest lucru, spunând scurt că nu are “nicio treabă cu ea”. Fostul edil a avut o explicaţie şi pentru folosirea microbuzului şcolar la transportarea la Marghita a celor patru persoane care i-au vândut teren lui Dombi Elena: aceasta din urmă trebuie să achite cheltuielile de tranport, întrucât ea a beneficiat de drumul respectiv.
Ioan Boer a fost exclus din PSD Sălaj încă din octombrie 2011, din cauză că nu şi-a îndeplinit atribuţiile ca lider de organizaţie locală, dar şi din cauză că şi-a exprimat public (prin mass media locală, n.r.) opţiunea de a candida la viitoarele alegeri pe listele UNPR. Potrivit prim-vicepreşedintelui PSD Sălaj, deputatul Iuliu Nosa, decizia ca Ioan Boer să fie exclus din PSD Sălaj nu are nicio legătură cu faptul că acesta este cercetat penal, “acestă situaţie apărând ulterior”.

15 Thoughts to “Din seria edililor penali: Fostul primar din Ip, trimis în judecată şi pentru corupţie”

  1. IOAN DUSCAS

    asta este politika de salaj kapusha infractoare shi banditus alaturi de stanka ! trio de invartitori !
    IN 2009 AM SOLICITAT ANI CERCETAREA AVERII LU KAPUSHA INFRACTOARE DAR DESHI AM SUNAT PERIODIC SHI AM TRECUT PE LA EI DE CATEVA ORI NU S-A MISHCAT ABSOLUT NIMIK DEOARECE INFRACTORUL KAPUSHAN ESTE PE BUNE CU DNA KARUIA I-A SERVIT TERENURI LA GREU ! STA BINE CU INFRACTORII DIN SERVICII ! PLUS ARE LIPICI LA INFRACTORUL BASHNUK ASHA KA I SE FALFAIE LUI DE LEGI SHI DECE SPUN ELE !
    BANDITUS TEBERIU FURA VOTURI INVARTE TERENURI SHI INCEARCA SA II DSTRUGA PE CEI KARE IL DERANJEAZA ! CE II DA DREPTUL ACESTUI BANDIT SA FAKA PISHU PE OPTZIUNEA OAMENILOR ? DAR FAPTUL KA A CONSTITUIT O STRUCTURA MAFIOTA IN CARE SUNT CUPRINSHI MULTZI CU INTERESE MARI IL FACE SHI PE EL SA FIE DIN CATEGORIA CELOR PENTRU CARE LEGEA TZINE LOC DE HARTIE IGIENIKA ! DESPRE STANKA CE SA MAI SPUI ? ACEST BANDIT CINSTIT A INVARTAIT TOT CE A PUTUT SHI CE NU A PUTUT FURANDU-MA CU AMANDOUA MAINILE DUPA CARE TOT EL SHI-A DAT SEAMA KA EU TREBUIE SA FIU ORI SPION ORI TERORIST ! ORI REPREZENTANT AL CRIMEI ORGANIZATE ORI A CINE SHTIE CUI ! ACESHTIA SUNT CEI TREI !TREI DOAMNE SHI TOTZI TREI ACESHTI BANDITZI LUCREAZA SPRE LINISHTEA DUMNEAVOASTRA !

  2. Anonim

    Domnilor procurori de ce nu verificati si alti primari dupa declaratia de avere cu privire la terenurile care le detin de cand sunt in functie ? L-ati gasit pe romanul din Ip casa fie un primar UNGUR si sa fie iar masacru de la IP dar pe ungurii nu-i verificati.astept comentarii!!!.

  3. Anonim

    Ce mai e prin Bocsa?

  4. Anonim

    prin Bocsa, Barou face pe armasarul turbat!!!!! dar sa fie si mai cifra a angajat pe d-na Cighi in functia de consilier al primarului., pe d-na Samsudan a delegat pe post de secretar.iar celelalte angajate care se opun la comenzile incredibile ale primarului sunt amenintate sa-si caute alt loc de munca! ( daca nu s…i p..a poti sa pleci) dar speram ca urmeaza si lui punerea pe rol a celorlalte dosare. in 12 septembrie este procesul cu casa lui cighi! asteptam cu si fara rabdare.

  5. ptr duscas

    In primul rand scrie cu litere mici ca nu suntem obligati sa vedem cum urli la noi;in al dolilea rand scrie corect gramatical

  6. Anonim

    La perii vadului sa construit o gainarie fara avizele necesare.Cerem interventia primarului si a autoritatii in constructii

  7. Anonim

    Familia Chis din ILEANDASI- CONSTRUIT FARA AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE PE MEJDA VECINULUI SI APA DE PE ACOPERISUL LUI SE VARSA PE TERENULVECIN. ROG PRIMARIA SI AUTORITATEA IN CONSTRUCTTI SA INTERVINA PENTRU A ASIGRA RESPECTAREA LEGII

  8. Anonim

    uITAM ,CONSTRUCTIA CU PRICINA ESTE PE STR. S. BARNUTIU NR.142 IN ILEANDA.N-AM POSIBILITATE SA INTERVIN-AJUTATI-MA

  9. Anonim

    la bocsa barou a angajat in loc de o grasa ca si kotito doua mai suple iara pe koty ar trebui sa o puna sa aduca banii inapoi din salariul incasat timp cat a fost suspendata de vice si ea sia luat salariul sustinuta de fostul prefect vegh.

  10. Anonim

    mai prostule ,suspendata ti mata dar fostul viceprimar din bocsa a fost schimbata ,si o sa dea banii inapoi fosta secretara ca-ci ea a luat pe nedrept si sustinuta de barou. kotito cum scrii tu inca va mai primi drepturile ce nu le-a fost restituita…asteapta cu rabdare. pentru perioada de doua luni nu a primit salar,iar dupoa aceea a fost repusa in functie daca nu ai stiut documenteaza-te si sa nu mai mintesti ca te inchide.

  11. Anonim

    HA-HA-HA, na vedeti,nici doua mai suple nu face cat a facut o grasa.eu te-am auzit barou cum o laudai pe kotito cat de desteapta e si ca se pricepe la toate,dar cum am auzit vo aranjat.ii adevarat? trebuia sa te comporti ca om cu una,caci cu doua o sa ai probleme duble. dar vad ca nu ai putut dormi dupa proces. sa nici nu poti.

  12. Anonim

    ma uit si eu la comentariile voastre si oricat ma gandesc nu imi dau seama la care doua mai suple va referiti.eu personal la primaria Bocsa ca si noua angajata nu am vazut decat pe Florica a lui Fichii Lichii, poate din ea ar iesi doua mai suple sau cred ca va referiti la partea dreapta si partea stanga a Florichii.va rog sa stergeti ochelarii,sau este vorba despre cele doua panarame care sunt avansate in grad? poate!

  13. Anonim

    oare si primarul din bocsa ajunge sa fie trimis in judecata pentru coruptie?nu m-as mira!

  14. Anonim

    Primaria simleu nu e verificata ?

  15. Anonim

    oare primarul din Ip ce a facut a facut singur?

Leave a Comment